Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

"Ιερά Πανήγυρις Προφήτου Ηλιού Πετροβουνίου"



    Στο Εξωκκλήσι Προφήτου Ηλιού Πετροβουνίου λειτούργησε την περασμένη Κυριακή 20 Ιουλίου 2014, ο εφημέριός μας π. Παύλος Βασιλείου. Το ναϊδριο  του Προφήτη Ηλία είναι ένα από τα έξι Παρεκκλήσια του Πετροβουνίου που ο χρόνος ανέγερσής του χάνετε στο βάθος του χρόνου, ξεπερνώντας το 19ο αιώνα. Η παρούσα μορφή είναι αποτέλεσμα ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκε πριν από δεκατέσσερα χρόνια, μετά από μια μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η εκτόνωση ενός κεραυνού. Με έρανο των χωριανών συγκεντρώθηκαν τα χρήματα που απαιτήθηκαν ώστε ο Αϊ Λιας να αποκατασταθεί.
Ο ναός βρίσκεται στο πευκοδάσος του Πετροβουνίου σε υψόμετρο 1050 μ. και μαζί με τον Αϊ Λια των Χουλιαράδων, τον Αϊ Λια της Γκούρας και τον Αϊ Λια του Μιχαλιτσίου περικυκλώνουν και προστατεύουν τα "Λάπατα" ή αλλιώς "Βριζοτόπι" και τον "Πυργάκη", που είναι η κορυφή του βουνού.
       Ως είθισται, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η ακολουθία του Υψώματος και στη συνέχεια όλοι κεράστηκαν το παραδοσιακό λουκούμι και διάφορα αναψυκτικά, ενώ μετά την κατάβαση στο Πετροβούνι οι προσκυνητές κάθισαν για τον καφέ τους στα καφενεία του χωριού.   


Στην κορυφή που διακρίνεται στο βάθος βρίσκεται
ο Αϊ Λιας του Πετροβουνίου, σε υψόμετρο 1050 μ.

Η θέα των Ιωαννίνων από τον Αϊ Λια Πετροβουνίου.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: