Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

"Συνταξιοδοτείται ο πατήρ Δημήτριος Μαντζίλας"




    Οκτώ θα είναι πλέον οι εφημέριοι που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των δεκατεσσάρων ενοριών της Αρχιερατικής μας Περιφέρειας, καθώς ενεκρίθη υπό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, με την υπ' αρίθμ. 9/17/13-02-2015, απόφαση εξόδου εκ της ενεργού υπηρεσίας, λόγω συμπληρώσεως τριάντα πέντε ετών δημόσιας υπηρεσίας και του ορίου ηλικίας, του Αιδεσιμοτάτου Ιερέως π, Δημητρίου Μαντζίλα, εφημερίου Χουλιαράδων.
        Ο πατήρ Δημήτριος αιτήθηκε την συνταξιοδότησή του ύστερα από τα σοβαρότατα προβλήματα που επιβάρυναν την υγεία του από το παρελθόν έτος, όταν το βράδυ της 12ης προς την 13η Απριλίου 2014, Σάββατο του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων υπέστη σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Μετά από την πολύμηνη παραμονή του στο νοσοκομείο και την αναπόφευκτη και ιδιαίτερα επικίνδυνη εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα εφημεριακά του καθήκοντά στη γενέτειρά του τους Χουλιαράδες Ιωαννίνων.
           Ο παπά Μαντζίλας, όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούν, είναι γέννημα και θρέμμα του ιστορικού χωριού των Χουλιαράδων. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1977 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο και πολύ γρήγορα ανέλαβε την ενορία του χωριού του, διαδεχθείς τον γεραρό εφημέριο και θείο του Οικονόμο π. Δημήτριο Μαντζίλα, επίσης.  καθ' όλη τη διάρκεια της εφημερίας του εξυπηρέτησε και συνεχίζει να εξυπηρετεί το χωρίο του με αυταπάρνηση, ακόμη και τώρα που η υγεία του έχει κλονιστεί, ακολουθώντας την τακτική που διδάχθηκε από τον προκάτοχό του και θείο του, με καθημερινές ακολουθίες, Ενάτη - Εσπερινό, Μεσονυκτικό - Όρθρο. Παρευρίσκεται, εκπροσωπώντας επάξια την Εκκλησία, σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες του χωριού, στους Χουλιαράδες ή τα Ιωάννινα και είναι ο "μπαϊραχτιάρης" του χορού στο πανηγύρι των Χουλιαράδων στις 9 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, συνεχίζοντας την παράδοση των προκατόχων του και γενικά όλων των Τζουμερκοχωρίων.
       Είθε ο πατήρ Δημήτριος να χαρεί τη σύνταξή του με υγεία και πολλά χρόνια ακόμη, ώστε να συνεχίσει να διδάσκει με το παράδειγμά του.

Διαβάστε την απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, πατώντας "κλικ" στην ακόλουθη διεύθυνση:   

Δεν υπάρχουν σχόλια: