Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

"Ενορία Βαπτιστού (πρότερον Γκούρα)"

  


Ενοριακός Ναός: Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Εφημέριος: κενή, εξυπηρετείται υπό του Αιδεσιμοτάτου Ιερέως π. Κωνσταντίνου Κολιού, εφημερίου Ποτιστικών.
Μονές - Παρεκκλήσια: Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Αικατερίνης (2005).
Λοιπά στοιχεία: Η Κοινότητα Βαπτιστού (πρότερον Γκούρα) είναι ένα ορεινό χωριό της Περιφέρειας Ηπείρου (νομαρχιακή ενότητα Ιωαννίνων), και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.
Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους των Τζουμέρκων Λάπατα, σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου. Το τοπίο του είναι μοναδικό καθώς βρίσκεται μέσα σε μια χαράδρα που χωρίζει τα υψώματα Κακούρι και Κορούνα, στην έξοδο της οποίας ανοίγεται νέα βαθύτερη χαράδρα που διασχίζεται από τον παραπόταμο του Αράχθου Καλαρρύτικο. Η πλαγία που αναπτύχθηκε το χωριό βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα περίπου ανατολικά των Χουλιαράδων. 

Η περικαλλής πετροπελεκητή κρήνη
 στην πλατεία της Γκούρας. 

      Άρχισε να κατοικείτε από τις αρχές του 17ου αιώνος όταν οικογένειες κτηνοτρόφων από τους Χουλιαράδες μετοικούσαν για ξεχείμασμα των ζώων στη στενή, δύσβατη και απόκρημνη χαράδρα της "Γκούρας", αφού τους παρείχε απόλυτη προστασία από το βαρύ χειμώνα. Ο πρώτος εγκατασταθείς μονίμως ονομαζόταν Κώστας Ζάβαλης και το ξεχειμαδιό της στάνης του με την παραφθορά του ονόματος δημιούργησε το τοπωνύμιο "Κατζάβαλι". Τον πρώτο οικιστή ακολούθησαν πολύ σύντομα κι άλλοι κάτοικοι των Χουλιαράδων, ιδρύοντας σταδιακά έναν νέο οικισμό, απόλυτα εξαρτημένο από την γενέτειρα, το κεφαλοχώρι των Χουλιαράδων. 
       Το χωριό με Βασιλικό Διάταγμα της 23ης Οκτωβρίου 1946, δημοσιευθέν στο υπ. αρίθμ. 336 φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, μετονομασθέν από Γκούρα σε Βαπτιστή, αποσπάσθηκε από την Κοινότητα Χουλιαράδων και αποτελεί έκτοτε την ανεξάρτητη Κοινότητα Βαπτιστού. 

    

Δεν υπάρχουν σχόλια: