Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

"Το αρχαίον κάλλος αναμορφώσασθαι..."


       Το ενδιαφέρον, ο ζήλος και η αγάπη των εφημερίων, της εφοροεπιτροπείας και του προσωπικού του  ιστορικού και μνημειώδους Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου πόλεως Ιωαννίνων για την ευπρέπεια αυτού, καθώς και η απαραίτητη οικονομική αρωγή της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω του Περιφερειάρχου κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη, είχαν ως αποτέλεσμα την πραγμάτωση ενός μεγάλου, δαπανηρού και απαραίτητου έργου, την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ναού και όχι μόνο.

    Οι εργασίες που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Ιωαννίνων, έφεραν στο φως το αρχικό στρώμα τοιχογραφιών του Ναού, ιστορημένες στα τέλη του πρώτου μισού του 19ου αιώνος. Ιδιαιτέρως σημαντική, κατά την εξέλιξη των εργασιών, ήταν η "ανακάλυψη" της πρώτης χρονολογικά όλοσωμης τοιχογραφίας σε "fresco" της μορφής του πολιούχου μας Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου. 


      Ενώ χαρακτηριστική είναι η μορφή του τότε Μητροπολίτου Ιωαννίνων και μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Β' (;).


     Οι κάθετες επιφάνειες του βορείου και του νοτίου κλίτους έχουν πλέον αποκατασταθεί πλήρως, προσδίδοντας μια άλλη όψη στο μέχρι τώρα εσωτερικό του Ναού και αποκαθιστώντας τον στο "αρχαίον κάλλος".
         Εσχάτως δε, απεκαταστάθη το ξυλόγλυπτο πλαίσιο το παλαιού Επιταφίου του Ναού, ο οποίος επανεγκαταστάθη σε νέα περίοπτη θέση. 
  















Δεν υπάρχουν σχόλια: