Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Το παρεξηγημένο Τριώδιο.

Από το ομώνυμο ενημερωτικό φυλλάδιο 
του Γραφείου Νεότητος 
της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος
 & Φαναριοφερσάλων. 


       Συνεχώς ακούμε αυτές τις ημέρες ότι "άνοιξε" το Τριώδιο, και το μυαλό μας πάει κατευθείαν στο καρναβάλι. Ποιο είναι όμως το Τριώδιο; Και τί σχέση έχει με το καρναβάλι;
   Η έκφραση "ανοίγει το Τριώδιο προέρχεται από το "άνοιγμα" (από τη χρήση) ενός λειτουργικού βιβλίου της Εκκλησίας μας, του "Κατανυκτικού Τριωδίου", το οποίο περιλαμβάνει τις ακολουθίες μιας μεγάλης χρονικής-λειτουργικής περιόδου, από την Κυριακή του "Τελώνου και του Φαρισαίου" έως και το Μεγάλο Σάββατο (η περίοδος από την Κυριακή του Πάσχα έως την εβδομάδα της Πεντηκοστής αποτελεί το δεύτερο τμήμα του Τριωδίου. Λόγω της χαρμόσυνης  αναστάσιμης περιόδου καλείται "Τριώδιο Χαρμόσυνο" ή "Πεντηκοστάριο").

Το Τριώδιο (Κατανυκτικό) χωρίζεται σε τρεις περιόδους

Πρώτη περίοδος: από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως την Κυριακή της Τυρινής (δηλ. την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα). 

Δεύτερη περίοδος: από την Καθαρά Δευτέρα έως το Σάββατο του Λαζάρου.

Τρίτη περίοδος: η μικρότερη, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα.

      Η ελληνική λέξη "Απόκρεω" σημαίνει απομακρύνομαι από το κρέας και αφορά την περίοδο πριν την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, της προετοιμασίας δηλαδή για το Πάσχα που είναι καθαρά χριστιανική παράδοση.
          Σ΄ αυτή λοιπόν την πνευματική περίοδο που καθορίστηκε από την Εκκλησία και που ονομάζεται "Τριώδιο" αναμίχθηκαν δυστυχώς εκδηλώσεις, έθιμα, θρησκευτικές ειδωλολατρικές τελετές και δημιούργησαν ένα ενιαίο σύνολο, γνωστό σήμερα σαν "καρναβάλι".
...
      Για μας τους Χριστιανούς οι καρναβαλιστικές εκδηλώσεις είναι έθιμο ξένο, ειδωλολατρικό. είναι συνέχεια των αρχαίων ειδωλολατρικών εκδηλώσεων. Είναι πομπές και έργα του σατανά. Ήδη με τη Βάπτισή μας ντυθήκαμε το Χριστό. Όπως ακούμε στο μυστήριο του Βαπτίσματος "Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε , Χριστόν ενεδύσασθε", δηλαδή, όσοι βαπτισθήκατε στο όνομα του Χριστού, ντυθήκατε το Χριστό...





Δεν υπάρχουν σχόλια: