Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

"Η πανήγυρις των Χουλιαράδων"



    Χωρίς τον εφημέριο του χωριού εορτάστηκε η φετινή πανήγυρις του Γενεθλίου της Θεοτόκου στους Χουλιαράδες. Μετά από την τελευταία σοβαρή καρδιακή επιπλοκή που είχε το Σάββατο του Λαζάρου ο λειτουργικότατος εφημέριος Χουλιαράδων π. Δημήτριος Ματζίλας, το μεγάλο και ιστορικό αυτό χωριό φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε μια καμπή της ιστορίας του, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται εφημεριακό κενό στο αλλοτινό παπαδοχώρι. Η χειρουργική επέμβαση που έκανε πρόσφατα ο π. Δημήτριος Ματζίλας δεν του επέτρεψε να παραστεί και να τελέσει τα εφημεριακά του καθήκοντα κατά την πανήγυρη του χωριού, όπως αδιαλείπτως έπραττε επί 38 χρόνια, ακολουθώντας την διαφυλαχθείσα παράδοση υπό του πολιού προκατόχου και θείου του, του  μακαριστού π. Δημητρίου Ματζίλα.
          Δεδομένης της καταστάσεως η ενορία Χουλιαράδων εξυπηρετείται εκ περιτροπής υπό των λοιπών ιερέων της Αρχιερατικής μας Περιφέρειας. Έτσι λοιπόν, χθες Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χουλιαράδων λειτούργησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Συρράκου π. Λάμπρος Αρλέτος, ενώ σήμερα Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Εφημέριος Χαροκοπίου και Πετροβουνίου π. Παύλος Βασιλείου. Τη δεύτερη ημέρα της πανηγύρεως "έθος εστίν" η τέλεση του Μεγάλου Μνημοσύνου του χωριού υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των προαναπαυσαμένων  Χουλιαράδων κατ΄ όνομα. 
             Μετά την πολύωρη ανάγνωση των ονομάτων και την απόλυση ο π. Παύλος στις ευχαριστίες των Χουλιαράδων για την ικανοποίηση του ιερού τους χρέους, απάντησε συγκινημένος ότι εξυπηρέτησε για χάρη του παπά Ματζίλα, ο οποίος σημειωτέον τον ερχόμενο Φεβρουάριο πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Επίσης, ο π. Παύλος ενημέρωσε τους ενορίτες ότι το απόγευμα θα επισκεφθεί ξανά το χωριό για να παραστεί στις "Κύκλες". 

"Κύκλες" στους Χουλιαράδες το 1983.
Πρώτος χορεύει ο μακαριστός εφημέριος Χουλιαράδων π. Δημήτριος Ματζίλας,
τέταρτος ο σημερινός εφημέριος Χουλιαράδων π. Δημήτριος Ματζίλας
και πέμπτος ο εφημέριός μας π. Παύλος Βασιλείου.
 
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: