Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

"450 + 1 χρόνια"


      Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το μεγάλο γεγονός του εορτασμού των 450 χρόνων από της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κράψης Ιωαννίνων, υπό του εκ Κράψης καταγομένου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωάσαφ Β΄ του Μεγαλοπρεπούς (1563 μ.Χ.). Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, γενομένη πλέον, μπορεί να αποτελέσει την ενσάρκωση της φράσης "Τέτοια γεγονότα γίνονται μια φορά στα 450 χρόνια!". Κι όντως έτσι είναι. Ήταν μια ανεπανάληπτη εορτή για το ιστορικό χωριό της Κράψης, αλλά ακόμη και για την Ιερά μας Μητρόπολη. 


    Οι τοπικοί φορείς των Κραψιτών υπό τη σκέπη της Ενορίας Αγίου Νικολάου Κράψης, δια μέσου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Θεοκλήτου, προσκάλεσε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να παραστεί στις εκδηλώσεις τιμώντας τον εκ Κράψης προκάτοχό του Ιωάσαφ Β'.


       Ανταποκρινόμενη η σεπτή Κορυφή στο υϊικό κάλεσμα ανύψωσε τις τριήμερες εκδηλώσεις θέτοντας τες υπό την Αιγίδα του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδιαιτέρως του Οικουμενικού Πατριάρχου, απεστάλη δε ως Πατριαρχικός Εκπρόσωπος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.


  Τηρώντας τα έθιμα και τις αρχές τους οι Κραψίτες επισκέφθηκαν τον Άγιο Νικοπόλεως και Πρεβέζης ώστε να ολοκληρώσουν την πρόσκληση με το δικό τους γνήσιο και αληθινό τρόπο.


           Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν διήρκεσαν τρεις ημέρες 6,7 και 8 Ιουλίου 2013. Την έναρξη των εκδηλώσεων με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό στις 6/7/13 σήμανε η καμπάνα του παλαιφάτου πατριαρχικού ιδρύματος, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κράψης, ακολουθώντας την σχεδόν ταυτόχρονα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών και Παρεκκλησίων των Κραψιτών σε Κράψη, Ανατολική και Δρίσκο.


   Την επομένη, Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Πατριαρχικού Εκπροσώπου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.  Ακολούθως, τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο του Οικουμενικού  Πατριάρχου Ιωάσαφ Β΄, και απονεμήθηκαν υπό της Ενορίας Κράψης και δια του Σεβασμιωτάτου Πατριαρχικού Εκπροσώπου τιμητικοί σταυροί προς ένδειξη σεβασμού και τιμής στο πρόσωπο του γέροντος εφημερίου π. Δημητρίου Γακηλάζου και των μεγάλων ευεργετών του Ναού Δημήριου και Ευαγγέλου Καντζέλη.






     Στη συνέχεια παρατέθηκε τράπεζα προς άπαντες, στην πλατεία "Στέπενη" της Κράψης όπου ξεπεράστηκαν οι 1200 μερίδες καλομαγειρεμένου πρόβειου κρέατος που προήλθε από προσφορά των Κραψιτών κτηνοτρόφων. 

 
                                                     

         Την τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων 8/7/13, τελέσθηκε ο Όρθρος, Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεων πάντων των εν τω Ιερώ Ναώ Αγίου Νικολάου ευλαβώς ιερατευσάντων και φιλοπόνως διακονούντων Ιερέων, Ιερομονάχων, Μοναχών, Μοναζουσών, Ιεροψαλτών, Επιτρόπων και Αφιερωτών  του Ναού από της ανεγέρσεως αυτού άχρι του νυν. 
                

Με την ολοκλήρωση του τριήμερου εορτασμού όλοι αντάλλαξαν την ευχή:

Χρόνια πολλά, και στα 500!

Δεν υπάρχουν σχόλια: