Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

" Ένας Αϊ - Λιας μέσα στον κάμπο"



     Το ναϊδριο του Προφήτου Ηλιού της Ενορίας Μουζακαίων (γείτονος της Ενορίας Χαροκοπίου) μπορεί να αποτελεί και μοναδική περίπτωση ναού τιμωμένου επ' ονόματι του Αγίου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου ο οποίος βρίσκεται στη μέση ενός κάμπου, του κάμπου του Χαροκοπίου. Κι όμως, το συγκεκριμένο εξωκλήσι του 19ου αιώνος είχε ανεγερθεί επί της κορυφής ενός γηλόφου και δέσποζε στον περικείμενο κάμπο που τους μισούς μήνες του χρόνου αποτελούσε προέκταση της Παμβώτιδος προς τα νοτιοανατολικά (το τμήμα αυτό της λίμνης αποξηράνθηκε κατά τα εγγειοβελτιωτικά έργα του 1970). 
         Η εκβολές δύο ορμητικών χειμάρρων στη συγκεκριμένη περιοχή, ένας από την πλευρά της Γορίτσας κι ένας από την πλευρά των Μουζακαίων, επιχωμάτωσαν το μέρος με φερτά υλικά σε σημείο ώστε το εκκλησάκι του Αϊ - Λια, με το πέρασμα των χρόνων, να βρίσκεται καταμεσής του κάμπου. 
      Κάθε χρόνο στην εορτή του συγκεντρώνει πλήθος πιστών, που προσέρχονται απ' όλα τα γύρω χωριά για να λειτουργηθούν και να διασκεδάσουν στο ημερήσιο πανηγύρι κάτω από των ίσκιο της υπεραιωνόβιας βελανιδιάς και του αλσυλλίου που δημιουργήθηκε από μια συστάδα καρυών.   
        




Δεν υπάρχουν σχόλια: