Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

"Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νικολάου στην ιστορική Κράψη"



     Με κάθε λαμπρότητα οι Κραψίτες τίμησαν τον προστάτη του χωριού Άγιο Νικόλαο στο κατάμεστο από μικρούς και μεγάλους αρχαίο και πατριαρχικό καθίδρυμα, τον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Κράψης. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Κραψίτης Ιερομόναχος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Νικόλαος Αλεξίου (φέρων τα δώρα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τα ιερατικά του άμφια και τον πατριαρχικό σταυρό).  Στο κήρυγμά του ο πατήρ Νικόλαος αναφέρθηκε στη σπουδαία προσωπικότητα του ταπεινού Αρχιεπισκόπου των Μύρων, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για όλους τους Κραψίτες η στενή τους σχέση με τον προστάτη τους, αλλά και την ύπαρξη του αρχαιοτάτου ναού του, στον οποίο λατρεύεται ο Τριαδικός Θεός και τιμάται ο Άγιος Νικόλαος επί 451 χρόνια ανελλιπώς, ενώ εξήρε  την αξιοζήλευτη ευσέβεια και τιμή όλων προς το πρόσωπο του Αγίου.


    Μετά του πατρός Νικολάου συλλειτούργησε και  ο Κραψίτης Ιερεύς πατήρ Κωνσταντίνος Παπαηλίας εφημέριος Ανατολικής Κράψης, ενώ παρίστατο από πρωίας ο γηραιός εφημέριος του Αγίου Νικολάου Κράψης πατήρ Δημήτριος Γακηλάζος, ο οποίος λόγω προχωρημένου γήρατος δεν συλλειτούργησε παρά μόνον κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Κατ' απαίτηση όμως όλων των εορταζόντων "διάβασε" τα υψώματα τους μετά τη Θεία Λειτουργία.     



    Η σημερινή Θεία Λειτουργία ήταν ιδιαιτέρως ξεχωριστή, διότι μετά την επίσκεψη του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου ο ναός παρέμεινε κλειστός ώστε να ολοκληρωθεί η τελευταία φάση των εργασιών αποκατάστασης του μεταβυζαντινού αυτού μνημείου. Συγκεκριμένα, με την ευγενική συνδρομή του Κραψίτη μεγάλου ευεργέτου κ. Ευαγγέλου Καντζέλη, πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός και η συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και του αρχιερατικού θρόνου. Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Νικολάου Κράψης μετά από ένα μεγάλο και πολυετή αγώνα όλων των Κραψιτών, για καθαρισμό των τοιχογραφιών, αποκατάσταση της στέγης, εξωραϊσμό του περιβόλου, αποκατάσταση του εφαπτομένου στο ναό Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου (1813), καθαρισμός του περικαλλούς ταβανιού, καθαρισμός του τέμπλου και του δεσποτικού, καθαρισμός των φορητών δεσποτικών εικόνων και αποκατάσταση των τοιχογραφιών της πρόσοψης,   είναι πλέον πλήρως αποκατεστημένος στο "αρχαίον κάλλος", και όπως τόνισε ο πατήρ Νικόλαος στο κήρυγμά του "ας δοξολογούμε το Θεό κι ας ευχαριστούμε τον Άγιο Νικόλαο, που αξίωσαν τη γενεά μας να δει το ναό που ανήγειρε ο Πατριάρχης Ιωάσαφ στην αρχική του μορφή. Γιατί εμείς σήμερα μπορούμε να αντικρίσουμε το Άγιο Νικόλαο και τους λοιπούς Αγίους κατά πρόσωπον, ενώ επί αιώνες οι παππούδες μας μπορούσαν μόνο να φανταστούν την όψη τους και μόνο νοητά να τους αντικρίσουν". 
       Τέλος, μετά την διανομή του αντιδώρου οι Κραψίτες είχαν την ευκαιρία να προμηθευθούν τα εκδοθέντα DVD του ιστορικού γεγονότος της προσκλήσεως του Μητροπολίτου Ιωαννίνων και της επισκέψεως αυτού στην Κράψη.














Αναμνηστική φωτογραφία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής


Δεν υπάρχουν σχόλια: