Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

"Μνήσθηστι Δέσποτα φιλάνθρωπε Θεοκλήτου Αρχιερέως αιωνία η μνήμη"





      Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή του σκηνώματος του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Θεοκλήτου, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Τοποτηρητού της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου και με μια πλειάδα είκοσι ενός αρχιερέων. Στην Εξόδιο Ακολουθία παρευρέθηκε και ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. 
     


Μετά το πέρας της Ακολουθίας το λείψανο του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας κατευθύνθηκε με πομπή δια της πόλεως των Ιωαννίνων μέχρι τον Κοιμητηριακό  Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου εις Κοπάνους πόλεως Ιωαννίνων, όπου και ετάφη πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Ιωαννίννων κυρού Δημητρίου ( † 1-1-1958). Ο από Λευκάδος και μετέπειτα Κονίτσης Μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Δημήτριος ήταν ο τελευταίος Μητροπολίτης που κήδεψε η πόλη των Ιωαννίνων, δεδομένου ότι ο διάδοχός του από Άρτης κυρός Σεραφείμ εκοιμήθη ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και εν συνεχεία τη διαποίμανση της επαρχίας ανέλαβε ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας κυρός Θεόκλητος. 


            Επομένως, είναι φανερό πως η πόλη των Ιωαννίνων και η γεραρά Ιερά Μητρόπολις αυτής έζησε τις τελευταίες ημέρες ιστορικά γεγονότα και στιγμές που αποτυπώνονται στη μνήμη του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Τοπικής μας Εκκλησίας, γεγονότα και στιγμές που στον παρελθόντα αιώνα έζησε μόνο δύο φορές, το 1916 επί τη κοιμήσει  του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Γερβασίου (Ωρολογά) και το 1958 επί τη κοιμήσει του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Δημητρίου (Ευθυμίου Παππά). 




Τη μνήμη του Ποιμενάρχου μας τίμησε με την παρουσία και συμμετοχή του ο Ιερός Κλήρος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και χαρακτηριστικές εξ αυτών μορφές όπως ο 96χρονος Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Λεοντάρης κ.α.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: