Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

"Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Θεόκλητος"






Πένθημα χτυπούν οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων από το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων 
επί τη κοιμήσει του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας 
Μητροπολίτου Ιωαννίνων, 
Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ηπείρου και Κερκύρας, 
κυρού Θεοκλήτου.


    Σήμερα το απόγευμα αφού ο εφημέριος της Ενορίας μας, Αιδεσιμότατος Ιερεύς π. Παύλος Δ. Βασιλείου, ενημερώθηκε για την εκδημία του Ποιμενάρχου μας κυρού Θεοκλήτου, η Ενορία Χαροκοπίου έπραξε τα δέοντα ανάλογα με την περίσταση. Στις 7:00 μ.μ. οι καμπάνες του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου μετέδωσαν την είδηση της εκδημίας του Σεβασμιωτάτου χτυπώντας πένθημα και εις τρεις στάσεις. Η σημαία του Ναού κυματίζει μεσίστια· ενώ μετά το τέλος της Ακολουθίας του Νυμφίου τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Σεβασμιωτάτου. 
         Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Σεβασμιωτάτου τέλεσε απόψε και η Σεπτή Κορυφή του Οικουμενικού Θρόνου η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ του Αγίου Γεωργίου.

  

    Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Θεόκλητος υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που ανέδειξε τις τελευταίες δεκαετίες η Εκκλησία της Ελλάδος. Γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη, επεράτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κρήτη και σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε το 1958 Διάκονος και το 1960 Πρεσβύτερος. Από το 1961 μέχρι το 1968 υπηρέτησε ως Στρατιωτικός Ιερέας, από δε το 1968 έως της εκλογής του ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Διαδέχθηκε στο θρόνο της Μητροπόλεως Ιωαννίνων τον μακαριστό Σεραφείμ , μετά την εκλογή του τελευταίου ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών το 1975.  

        Υπηρέτησε από το 2008 μέχρι και το 2011 με ιδιαίτερο ζήλο την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών από τη θέση του προέδρου, ενώ διετέλεσε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, όπως ρητά ορίζει η διαθήκη του ιδρυτή της Τράπεζας Γεωργίου Σταύρου για τον εκάστοτε Μητροπολίτη Ιωαννίνων.                    Ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων και δοκιμίων, όπως σε περιοδικά και εφημερίδες (π.χ. Ο ύμνος της Ακαθίστου Ακολουθίας, Βέρροια 1966, Ιωάννινα: Ιστορία και Θρύλος «Αντί προλόγου», για το βιβλίο «Τα Γιάννενα στη νεοελληνική πεζογραφία (Ανθολογία κειμένων 1898 - 1997, Η μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως Διακονία ευθύνης και μαρτυρίας Αναδημοσίευση από την Ειδική Έκδοση του Αγγελιαφόρου της Κυριακής, αφιερωμένη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.α.). 

        Το σημαντικότερο σημείο της ιερατικής του διακονίας αποτέλεσε η δια των ιδίων αυτού χειρών ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις τον Οκτώβριο του 1971, ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.  Διαποίμανε την Επαρχία του επί 39 συναπτά έτη. Ο ίδιος τέλεσε και τα Εγκαίνια του Ναού μας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ για χάρη του αριθμητικά μεγάλου εκκλησιάσματος είχε λειτουργήσει στο Ναό μας πριν αυτός εγκαινιαστεί, αφήνοντας στην μνήμη των ενοριτών την ημέρα εκείνη καθώς και το θερμό του κήρυγμα. 
   Τα τελευταία χρόνια η υγεία του είχε πολλές διακυμάνσεις, ενώ από το παρελθόν έτος επανειλημμένως νοσηλεύθηκε στα Νοσοκομεία της πόλης, μέχρι την τελευταία φορά κατά την οποία το πολύπαθο σώμα του υπέκυψε στη χρόνια ταλαιπωρία του.
           Το λείψανο του μακαριστού Μητροπολίτου Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου πόλεως Ιωαννίνων από τις 12:00 μ.μ. της Μεγάλης Δευτέρας έως την Εξόδιο αυτού Ακολουθία  το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης. Ενώ, την τοποτηρητεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων ανάλαβε, τιμής ένεκεν, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 


Μνήσθητι  Δέσποτα Φιλάνθρωπε 
υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως

 Θεοκλήτου Αρχιερέως. 




Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Θεόκλητος κατά τη χειροτονία εις πρεσβύτερον  του μακαριστού Ιερέως Αθανασίου Παπαθανασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: