Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

"Σαν σήμερα θυμάμαι..."


                                       




Γράφει ο Πέτρος Π. Βασιλείου
  Συνταξιούχος πτηνοτρόφος,
                 Ψάλτης








Αγαπητοί μου αδελφοί,

σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανάληψη του Χριστού. Είναι ημέρα χαράς και όλοι έχουμε πανηγυρική διάθεση. Όμως, φέτος το 2014 η μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας συνέπεσε με μια πολύ θλιβερή επέτειο, την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από το Μωάμεθ Β΄ στις 29 Μαΐου 1453. Μετά από χίλια και πλέον χρόνια ζωής η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η μακροβιότερη αυτοκρατορία επί γης κατέρρευσε και κυριαρχήθηκε από τους Τούρκους.Γι΄ αυτό η μέρα αυτή σημαδεύτηκε και αποκαλείται "αποφράδα". Είναι μια μέρα της ιστορίας μας που μας θλίβει.   
      Φέτος συμπληρώνονται 561 χρόνια από εκείνη την μέρα του Μαΐου του 1453. Όταν συμπληρώθηκαν 500 χρόνια της μαύρης αυτής επετείου το 1953,  τότε που ήμουν 21 ετών, θυμάμαι πολύ καλά ότι οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν όλες πένθιμα. Όχι μόνο εδώ στο Χαροκόπι, αλλά και στα άλλα χωριά και σε όλη την Ελλάδα. Με εντολή της τότε κυβερνήσεως - δε θυμάμαι ποιος ήταν ο πρωθυπουργός, γιατί ο Παπάγος εκλέχθηκε το ερχόμενο  φθινόπωρο - σήμαναν πανελλαδικά όλες οι καμπάνες των εκκλησιών πένθιμα, στις 11:00 π.μ. της 29ης  Μαΐου 1953.
         Αυτά τα θυμάμαι πολύ καλά. Έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου και δυστυχώς πρέπει να πέρασαν απαρατήρητα από σχεδόν όλους τους συνομηλίκους μου. Εγώ που τα θυμάμαι οφείλω να τα πω και σε σας, να γίνουν κτήμα σας γιατί είμαστε όλοι Έλληνες και πρέπει να τα γνωρίζουμε.

                                                                       Ευχαριστώ πολύ,    Χρόνια πολλά!     

Δεν υπάρχουν σχόλια: