Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ενοριακή Απογραφή 2014.

Γράφει ο Δημήτριος Β. Χήτος.


   
  Η εκμετάλλευση της ημέρας του Σταυρού (Παραμονή Θεοφανείων), από ποιμαντικής άποψης, για τον ποιμένα κρίνεται όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία επικοινωνίας με όλο του το ποίμνιο, και μάλιστα στο σπίτι του καθενός χωριστά την ίδια κιόλας ημέρα. Όταν, βέβαια, η ενορία είναι ένα χωριό. Γιατί, οι ενορίες των πόλεων λόγω του πολυάριθμου πληθυσμού ξεφεύγουν από τα πλαίσια της έννοιας "Ενορία". Έτσι, για να προσδιορίσει κανείς την ενορία σε μια πόλη πρέπει να περιορίσει τα όριά της μόνο στους μονίμως  εκκλησιαζομένους οι οποίοι διατηρούν τους πνευματικούς δεσμούς με τον ποιμένα-εφημέριό τους, μιας και οι υπόλοιποι που ανοίκουν στο ποίμνιο της ενορίας δεν είναι ενεργά μέλη αυτής διατηρώντας έτσι μια τυπική και όχι ουσιαστική ενοριακή συνοχή.
           Σε αντίθεση λοιπόν με τις ενορίες των πόλεων ένα χωριό, έστω και αραιοκατοικημένο, ταυτίζεται απόλυτα με την ενορία, αφού και οι μη τακτικώς εκκλησιαζόμενοι γνωρίζουν τον ποιμένα, τον παπά τους και αντίστοιχα ο παπάς γνωρίζει αυτούς.
           Ως θιασώτης της αντίληψης αυτής, είμαι σε θέση να αποδείξω την ορθότητά της με πραγματικά στοιχεία. Με την ευκαιρία του αγιασμού των σπιτιών της Ενορίας Χαροκοπίου την ημέρα του Σταυρού, κάθε χρόνο πραγματοποιείται αθόρυβα και διακριτικά μια αναλυτική απογραφή του ποιμνίου της ενορίας, ώστε ο εφημέριος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσες ψυχές διαμένουν μονίμως, δηλαδή διανυκτερεύουν κάθε βράδυ κι όλο το χρόνο, μέσα στα όρια της ενορίας του.

    Από την απογραφή του 2014 προκύπτουν για την ενορία μας τα εξής στοιχεία:   

οικογένειες που κατοικούν μόνιμα στο χωριό: 190.

μόνιμοι κάτοικοι (κοιμούνται κάθε βράδυ στο χωριό) : 467.

παρεπιδημούντες (διαμένουν στα Γιάννενα και επισκέπτονται 

το χωριό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες)                        : 230.    
            
       Η απογραφή περιλαμβάνει κι άλλες κατηγορίες όπως: οι μονίμως κατοικούντες  στην πόλη των Ιωαννίνων (δηλ. όσοι δεν έχουν δικό τους σπίτι στο χωριό, επομένως δεν το επισκεπτονται σχεδόν ποτέ ή όταν βρεθούν σε αυτό φιλοξενούνται από τους γονείς τους), οι κατοικούντες στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή στο εξωτερικό, ο αριθμός των νέων του χωριού, μονίμων και μη, και τέλος ο αριθμός των κλεισμένων ή εγκαταλελειμένων σπιτιών. Τα αποτελέσματα των ανωτέρω κατηγοριών δεν αναφέρονται διότι είναι απογοητευτικά.  
   Ο αριθμός των παρεπιδημούντων είναι υπολογίσιμος, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή στο Χαροκόπι, καίτοι διαμένουν όλη την εβδομάδα στα Γιάννενα.
        Είναι πασιφανές πως η ανωτέρω επιχειρηματολογία σχετικά με τον προσδιορισμό του όρου "ενορία" επαληθεύεται. Ποιος είναι ο παπάς εκείνος που γνωρίζει το ποίμνιό του όπως την παλάμη του χεριού του; Ιδού, μόλις αποδείχθηκε ότι το Χαροκόπι, ακόμη και σήμερα που βρίσκεται σε πληθυσμιακό μαρασμό,  είναι μια ενορία αυτής της κατηγορίας και μάλιστα με έναν εφημέριο πραγματικό ποιμένα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: