Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Η ελληνική ηθογραφία στη μεγάλη οθόνη.


    Το σπουδαίο διήγημα της περιόδου ακμής της ελληνικής ηθογραφίας "Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον" του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου Γεωργίου Βιζυηνού, γνωστού κατά πολύ από το έτερο διήγημά του "Το αμάρτημα της μητρός μου", που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με επιτυχία το έτος 2001, μπορεί πλέον εδώ και λίγο καιρό να το παρακολουθήσει κανείς μέσω του διαδικτύου. Στη συγκεκριμένη ταινία γίνεται μια σύνδεση του διηγήματος με πραγματικά γεγονότα του τέλους της ζωής του μεγάλου πεζογράφου, ο οποίος πέθανε άδοξα ως τρόφιμος του "Δρομοκαϊτείου" Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
        Το διήγημα "Το μόνον της ζωής του ταξίδιον" δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στο περιοδικό Εστία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1884. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και γοητευτικά διηγήματα του συγγραφέα, με έντονη την παρουσία του χιούμορ και της ειρωνείας. Ο Βιζυηνός ξαναγυρνά στην παιδική του ηλικία και το διήγημα κυριαρχείται από έντονα βιωματικά στοιχεία, περιγράφοντας τον άκακο αλλά και άβουλο χαρακτήρα του παππού του και την αυταρχική και καταπιεστική γιαγιά του.
    Ο αφηγητής του διηγήματος, ο εγγονός, διηγείται αρχικά τις συνθήκες διαβίωσής του στην Πόλη, όταν ήταν ραφτόπουλο του αρχιράφτη της Βαλιδέ Σουλτάνας και περίμενε να του συμβούν όλες οι περιπέτειες που του είχε διηγηθεί ο "κοσμογυρισμένος" παππούς του. Βέβαια η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική από τις διηγήσεις του παππού, γεγονός που γεμίζει με απογοήτευση τον νεαρό. 
      Κάποια μέρα φτάνει στην Πόλη ο Θύμιος, ο υπηρέτης του παππού και τον παίρνει μαζί του στο χωριό, γιατί ο παππούς του δεν ήταν καλά και τον ζητούσε. Ο εγγονός βρίσκει τον παππού του σε αρκετά καλή κατάσταση και στην κουβέντα που αναπτύσσεται, ο νεαρός ρωτά τον παππού σχετικά με τα ταξίδια που έκανε όταν ήταν νέος. Σε αυτή την κουβέντα αποκαλύπτεται ότι ο παππούς δεν έχει κάνει ούτε ένα ταξίδι στη ζωή του και πως όλα τα ταξίδια που σκεφτόταν να κάνει τα πραγματοποίησε η αυταρχική και καταπιεστική γιαγιά του νεαρού, η Χρουσή. 
    Ο παππούς περιγράφει τις περιπέτειες της παιδικής του ηλικίας στον εγγονό και ο γάμος του σε πολύ μικρή ηλικία εξηγεί κατά τον Βιζυηνό τον άβουλο χαρακτήρα του. Την επόμενη μέρα ο παππούς πεθαίνει και έτσι πραγματοποιεί αληθινά "το μόνον της ζωής του ταξίδιον".

Πηγή: http://www.24grammata.com


Παρακολουθείστε την ταινία "Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον":



Δεν υπάρχουν σχόλια: