Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Επιτέλους, μια διαφορετική Πρωτοχρονιά !


Γράφει ο Δημήτριος Β. Χήτος.




"Επιτέλους, μια διαφορετική Πρωτοχρονιά !"  
      Ήταν το επιφώνημα όλων όσων παρευρέθηκαν σήμερα στην πρώτη Θεία Λειτουργία του Νέου Έτους 2014 στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου.
         Φαίνεται πως καθετί το αυθεντικό, που προέρχεται από τη μεγάλη κιβωτό της Παράδοσης, είναι ταυτόχρονα και διαχρονικό.  Ο πολύβουος τρόπος εορτασμού της Πρωτοχρονιάς που υιοθετήθηκε μεταπολεμικά από τον ελληνικό λαό, παραμερίζοντας παράλληλα τα παραδεδομένα από αιώνες έθιμα, αρχίζει πλέον να χάνει έδαφος· θυμίζοντας  έτσι τον ιό που προσβάλει έναν υγιή οργανισμό και δρα επί αυτού, ώσπου το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορέσει να αντισταθεί, και τελικά να τον καταστείλει. Η ταπεινή μεγαλοπρέπεια της ρωμαίικης παράδοσης δημιουργεί εντύπωση στον Χριστιανό, που έχει μάθει να ζει και να εορτάζει σύμφωνα με τα φράγκικα πρότυπα, τα επιμελώς επιβεβλημένα!

    Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε σήμερα, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ενορία Χαροκοπίου πραγματοποίησε την κοπή της Βασιλόπιτας μετά την Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία του Νέου Έτους. Η περσινή προσπάθεια απέδωσε καρπούς, όπως αποδείχθηκε από τη συμμετοχή των πιστών, οι οποίοι ήταν αριθμητικά διπλάσιοι από πέρυσι. Το παρήγορο όμως είναι το γεγονός πως οι νέοι του χωριού έδωσαν δυναμικό παρόν! Θα αναρωτηθεί κανείς, τί είναι αυτό που ενδιαφέρει την Εκκλησία; Η ποιότητα ή η ποσότητα; Και η απάντηση είναι: Ούτε η ποιότητα, αλλά ούτε και η ποσότητα! Το επιθυμητό της επιδίωξης της ποιμαντικής δράσης είναι η ποιοτική ποσότητα, κι αυτό πλέον είναι κατάδηλα εφικτό.  
       Έτσι, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε σχετική ομιλία περί του Μεγάλου Βασιλείου και του εθίμου της Βασιλόπιτας. Ενώ, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η Δοξολογία του Νέου Έτους και αναγνώσθηκε η ευχή επί της Βασιλόπιτας. Η οικογένεια του κυρίου Βασιλείου Τσόδουλου, και συγκεκριμένα η σύζυγος αυτού κυρία Γιολάντα Τσόδουλου επιμελήθηκε και πρόσεφερε τη Βασιλόπιτα, η οποία σημειωτέον είχε θαυμάσια γεύση και εμφάνιση! Στη συνέχεια προσφέρθηκαν από το Ναό διάφορα αναψυκτικά για να συνοδεύσουν τη Βασιλόπιτα, ώσπου να βρεθεί το φλουρί, το οποίο κέρδισε ο επίτροπος του Ναού κύριος Ευάγγελος Βίνης. Το φλουρί επιβραβεύτηκε με μια επάργυρη εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Οφείλουμε πολλές ευχές στον "τυχερό", ο οποίος εγκαινίασε τη νέα του θητεία στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Χαροκοπίου με τον καλύτερο τρόπο!



Ευχόμαστε, η κίνησή μας αυτή του χρόνου να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση, όχι για την τέρψη της ματαιοδοξίας του ανθρώπου, αλλά για τη δόξα του Τριαδικού Θεού και την τιμή του Μεγάλου Βασιλείου.


 Καλή Χρονία !


Δεν υπάρχουν σχόλια: