Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ετήσια Πανήγυρη Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Αθανασίου Κέδρου Πετροβουνίου


      
     Με τη συμμετοχή των λιγοστών κατοίκων του Κέδρου και του Πετροβουνίου, αλλά και όσων ανέβηκαν στον Κέδρο από το Χαροκόπι και τα Γιάννενα, πανηγύρισε

σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου στον Κέδρου της Ενορίας Πετροβουνίου. 
  Ο Αϊ-Θανάσης είναι ένα πολύ όμορφο και περιποιημένο παρεκκλήσι που βρίσκεται ανάμεσα σε ογκώδεις σχιστόλιθους και τα γέρικα πουρνάρια, στο χείλος του γκρεμού - μερικά μέτρα ψηλότερα από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος του 1958 - και απέναντι από την Ιερά Μονή της Τσούκας. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν από τους φιλότιμους Πετροβουνιώτες  και με δαπάνη του Ελευθερίου Μαρία οι εργασίες ανακαίνισης του  παλαιού και αχρονολόγητου παρεκκλησίου, το οποίο με το πέρασμα των χρόνων είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. 
     Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε ο Όρθρος  και στη συνέχεια η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του εφημερίου της  Ενορίας Πετροβουνίου π. Παύλου Βασιλείου και με την συνδρομή των καλλίφωνων ψαλτών κ. Δημητρίου Π. Βασιλείου ιδιωτικού υπαλλήλου και υιού του εφημερίου (καταγομένου από τον Κέδρο), κ. Αντωνίου Αθ. Κεφάλα συνταξιούχου Δασκάλου (καταγομένου από το Πετροβούνι) και κ. Παναγιώτου Κ. Πρέντζα αξιωματικού της ΕΛ.ΛΑΣ ε.α. πρώην Διοικητού Αστυν. Δ/νσης Περιφέρειας Ηπείρου (καταγομένου από τον

Κέδρο).  Από νωρίς το πρωί οι πρώτοι προσκυνητές που έφθασαν στο απόμερο παρεκκλήσι άναψαν μια πρόχειρη εστία θέρμανσης από ξερά πουρνάρια ώστε να μετριάσουν το υπερβολικό κρύο του μεγάλου υψομέτρου, λέγοντας "για να θυμηθούμε τα παλιά" .
       Ο νέος πλέον ναΐσκος  είναι χτισμένος εξολοκλήρου με σκαλιστή ντόπια πέτρα. Στο εσωτερικό του είναι σχεδόν κατάγραφος από τοιχογραφίες, αρκετά καλές, υπό της χειρός του χωριανού αγιογράφου Γρηγορίου Μάγκου από το Λούτζινο (Ποτιστικά), εγγονού του μακαριστού Λουτζινιώτη ιερέα Παπά - Γρηγόρη Μάγκου. 

  Τέλος, μετά τη Θεία Λειτουργία και τη διανομή του αντιδώρου τελέσθηκε η ακολουθία του Υψώματος, όπως επιτάσσουν τα έθιμα. Ο π. Παύλος απηύθυνε σε όλους τις προβλεπόμενες ευχές και αφού παρέμειναν όλοι για μερική ώρα στον αυλόγυρο του ναΐσκου για να ειδωθούν και να ανταλλάξουν ευχές, αποχώρησαν ανανεώνοντας το προσκύνημά τους στον Άγιο για του χρόνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: