Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

"Το όραμα του Προφήτη Ιεζεκιήλ"



Γράφει ο Διονύσιος Πομόνης
    Απόφοιτος Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων

      "Εγένετο έπ' εμέ χειρ Κυρίου και εξήγαγε με εν πνεύματι Κύριος και εθηκέ με εν μέσω του πεδίου και τούτο ην μεστόν όστέων ανθρωπίνων και περιήγαγε με έπ' αυτά κυκλόθεν κύκλω και ιδού πολλά σφόδρα επί προσώπου του πεδίου ξηρά σφόδρα.
      Και είπε προς με υιέ άνθρωπου, ει ζήσεται τα οστέα ταύτα; Και είπα• Κύριε, Κύριε, συ επίστη ταύτα. Και είπε προς με• προφήτευσον επί τα οστά ταύτα και έρεις αυτοίς• τα οστά τα ξηρά, ακούσατε λόγον Κυρίου.
          Τάδε λέγει Κύριος τοις οστέοις τούτοις• ιδού εγώ φέρω εφ' υμάς πνεύμα ζωής και δώσω εφ' υμάς νεύρα και ανάξω εφ' υμάς σάρκας και εκτενώ εφ' υμάς δέρμα και δώσω πνεύμα μου εις υμάς και ζήσεσθε και γνώσεσθε ότι εγώ ειμί Κύριος.
            Και προεφήτευσα, καθώς ενετείλατό μοι. Και εγένετο εν τω εμέ προφητεύσαι και ιδού σεισμός και προσήγαγε τα οστά εκάτερον προς την αρμονίαν αυτού.
            Και είδον και ιδού έπ' αυτά νεύρα και σάρκες εφύοντο και ανέβαινε έπ' αυτά δέρμα επάνω και πνεύμα ουκ ην εν αυτοίς. Και είπε προς με• προφήτευσον επί το πνεύμα, προφήτευσον υιέ ανθρώπου και είπον τω πνεύματι• τάδε λέγει Κύριος εκ των τεσσάρων πνευμάτων έλθέ και εμφύσησησον εις τους νεκρούς τούτους και ζησάτωσαν.
          Και προεφήτευσα, καθότι ενετείλατό μοι και εισήλθεν εις αυτούς το πνεύμα και έζησαν και έστησαν έτη το ποδών αυτών, συναγωγή πολλή σφόδρα. Και ελάλησε Κύριος προς με λέγων υιέ ανθρώπου, τα οστά ταύτα πάς οίκος Ισραήλ εστί.
        Και αυτοί λέγουσι- ξηρά γέγονε τα οστά ημών, απόλωλεν ή ελπίς ημών, διαπεφωνήκαμεν.
         Δια τούτο προφήτευσον και είπον προς αυτούς• τάδε λέγει Κύριος• ιδού εγώ ανοίγω τα μνήματα υμών και ανάξω υμάς εκ των μνημάτων υμών και εισάξω υμάς εις την γήν του Ισραήλ και γνώσεσθε ότι εγώ ειμί Κύριος εν τω ανοίξαί με τους τάφους υμών του αναγαγείν με εκ των τάφων τον λαόν μου. Και δώσω πνεύμα μου εις υμάς και ζήσεσθε και θήσομαι υμάς επί την γήν υμών και γνώσεσθε ότι εγώ Κύριος λελάληκα και ποιήσω, λέγει Κύριος".

      Αναστάσιμο είναι το μήνυμα του οράματος του Προφήτη Ιεζεκιήλ. Ο λόγος για το όραμα των ξηρών οστών που λαμβάνουν σάρκα και πνεύμα (Ιεζ. ΛΖ' α-ιδ΄). Το προφητικό αυτό ανάγνωσμα που ακούμε στον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου (ακολουθία του Επιταφίου, μετά την περιφορά). Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, αυτό το όραμα έχει ξεκάθαρο εσχατολογικό υπόβαθρο. Πριν όμως αναλύσουμε το όραμα του μεγάλου αυτού Προφήτη της Εκκλησίας μας, θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε περιληπτικά στη ζωή του Ιεζεκιήλ.
     Ο Προφήτης Ιεζεκιήλ (= Θεός Ισχυρός) ανήκε σε ιερατική οικογένεια. Ήταν γιος του Βουζεί και γεννήθηκε περί το 620 π.Χ. Τα πρώτα χρόνια του τα έζησε κατά πάσα πιθανότητα στην Ιερουσαλήμ. Το 597 π.Χ. οδηγήθηκε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα μαζί με άλλους Ιουδαίους και σε ηλικία τριάντα ετών κλήθηκε από το Θεό να ασκήσει το προφητικό έργο. Στο πρόσωπο του Ιεζεκιήλ διακρίνουμε έναν θεολόγο ο οποίος διδάσκει την ατομική θρησκευτικότητα και τη θρησκεία της ηθικής που βασίζεται στην άφεση των αμαρτιών, την εσωτερική αναγέννηση, τη δικαίωση και τη σωτηρία. Ο Ιεζεκιήλ ανήκει όντως στις μεγαλύτερες προφητικές φυσιογνωμίες της Παλαιάς Διαθήκης, γιατί συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση των αρχών της παλαιοδιαθηκικής ηθικής και επηρέασε σημαντικά τη χριστιανική σκέψη και διδασκαλία.
       Τα βασικά θέματα της διδασκαλίας του Ιεζεκιήλ είναι: Ο Θεός και η δραστηριότητα Του στη Δημιουργία, το όνομα και η αγιότητα του Θεού, αμαρτία και μετάνοια, η ανάσταση των νεκρών κ.α.
        Επιστρέφοντας στο αρχικό θέμα, δηλαδή στο όραμα των ξηρών οστών, πρέπει να πούμε ότι η αρχική έννοια αυτού του αποκαλυπτικού οράματος είναι η αναγέννηση του νέου Ισραήλ. Όμως, γίνεται σαφές ότι η προφητεία του Ιεζεκιήλ δεν προαναγγέλλει μόνο την επιστροφή στην πατρίδα, των αιχμαλώτων Ιουδαίων, αλλά και την τελική και γενική ανάσταση των νεκρών. και κάνουμε λόγο για γενική ανάσταση, γιατί όλοι οι άνθρωποι θα αναστηθούν, οι μεν δίκαιοι σε ανάσταση ζωής, οι δε άδικοι σε ανάσταση κρίσεως. 
      Επομένως, η αλήθεια αυτή του οράματος του Ιεζεκιήλ ηχεί στα αυτιά όλων των ανθρώπων,όλων των εποχών. Με αυτή την έννοια άλλωστε, της ψυχοσωματικής ανάστασης ερμήνευσε η Εκκλησία το σχετικό όραμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: