Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

"Αποπερατώνεται η Αγία Παρασκευή Πετροβουνίου"

 


     Μετά τις καταστροφικές καθιζήσεις του εδάφους στη "Γκλίζνα" που εδώ και πολλά χρόνια δημιούργησαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο μικρό παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής Πετροβουνίου, η αγάπη των ανθρώπων προς την Αγία ανήγειρε ένα νέο ναΐδριο στον ίδιο χώρο που εδώ και αιώνες στέκει και αγιάζει η Οσιοπαρθενομάρτυς δια του ναού της.  



        Το Ιερό Παρεκκλήσιο τη Αγίας Παρασκευής είναι ένα εκ των πολλών και αρχαίων παρεκκλησίων του Πετροβουνίου τα οποία ανακαινίστηκαν πολλές φορές μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται πλησίον της οδού Πετροβουνίου - Συρράκου και μόλις στην είσοδο του Πετροβουνίου, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά. 


        Η αυξημένη ποσότητα νερού στο έδαφος δημιουργούσε πάντοτε καθιζήσεις, οι οποίες άφηναν ολοένα και περισσότερο τα σημάδια τους στο μόνο οικοδόμημα της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που δεν είναι άλλο από την Αγία Παρασκευή.  Στην εορτή της Αγίας - που είναι και η πανήγυρις του χωριού - οι χωριανοί αντίκριζαν ζημιές σε μεγαλύτερο, κάθε χρόνο, βαθμό ώσπου τη χρονιά που η είσοδο στο ναό ήταν αδύνατη, καθώς είχε κατά μήκος χωριστεί στα δύο σε σημείο να μην ανοίγει η πόρτα!
          Έκτοτε την ημέρα της πανηγύρεως η Θεία Λειτουργία τελούνταν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετροβουνίου, με την ευχή του χρόνου να επαναλειτουργήσει η Αγία Παρασκευή. Τα χρόνια πέρασαν (πάνω από μία δεκαετία) και με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν λίγο-λίγο, τη βοήθεια του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και την ευγενική χρηματοδότηση πολλών χωριανών, πέρυσι,  άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου Παρεκκλησίου.


              Στις 23 Ιουλίου 2013 κατεδαφίστηκε ο ερειπωμένο εκκλησάκι και λίγα μέτρα πιο πέρα, σε στέρεο έδαφος θεμελιώθηκε το νέο. Μέσα σε ένα χρόνο χτίστηκε οι τοιχοποιία με πελεκητή πέτρα και στεγάστηκε με κεραμοσκεπή. Το ενδιαφέρον των χωριανών για την αποπεράτωση του ναού, τώρα που δαπανήθηκαν στην ανέγερση όλα τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί τόσα χρόνια, οδήγησε το συγχωριανό Κωνσταντίνο Αθ. Γεωργούλα ιδιοκτήτη του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1 & Ράδιο Ήπειρος, να αναλάβει όλα τα έξοδα για τις εργασίες που απομένουν, όπως σοβατίσματα και τοποθέτηση κουφωμάτων.

             
  Έτσι, από τις 23 Ιουνίου 2014 θα αρχίσει η διαδικασία σοβατίσματος και μέχρι τις 26 Ιουλίου το παρεκκλήσι θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τους Πετροβουνιώτες για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία, έστω και χωρίς τέμπλο, όπως ανέφερε και ο εφημέριος π. Παύλος Βασιλείου.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: