Γράφει η Παναγιώτα Βίννη-Τάτση
Συνταξιούχος Νηπιαγωγός
Λίγο πιο έξω από τα Γιάννενα, προχωρώντας 14 χιλιόμετρα φτάνεις σε ένα μικρό αμφιθεατρικό χωριό, το Χαροκόπι. Είναι χτισμένο στο λόφο του "Μπροδοβαρίου", όπως το ονομάζει ο Κώστας Κρυστάλλης, αγναντεύοντας κάτω τον κάμπο και τα γύρω χωριά. Το Χαροκόπι είναι η πύλη και ο δρόμος προς τα Τζουμέρκα και θυμίζει την καταγωγή των κατοίκων που κατέβηκαν από εκεί.
Εδώ ήρθαν και πρωτοεγκαταστάθηκαν οικογένειες από Χουλιαράδες, Πετροβούνι, Κέδρο και Ποτιστικά. Αιτία για την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών περισσότερο ήταν η παραγωγή του κάμπου. Μέχρι το 1922 στο Χαροκόπι ζούσαν μόνιμα και πολλές τούρκικες οικογένειες που οι γεροντότεροι τους θυμούνται ακόμη έως και σήμερα.
Το Χαροκόπι από το 1895 και μετά ήταν συνοικισμός του Πετροβουνίου. Το Χωριό (έτσι αποκαλούνταν το Πετροβούνι) και η έδρα ήταν στο Πετροβούνι και το Χαροκόπι αποτελούσε τον μεγαλύτερο συνοικισμό με άλλους δύο μικρούς οικισμούς, τον Πλάτανο και τη Μπόγδη, με κέντρο το Χαροκόπι.
Εδώ βλέπουμε το χωριό να έχει κοινές ρίζες, ίδια ήθη και έθιμα με το Πετροβούνι. Η ιστορία του είναι ταυτόσημη με την ιστορία την ιστορία της Κοινότητας Πετροβουνίου, με τη διαφορά ότι το Χαροκόπι βρίσκεται πολύ κοντά στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα και έχει εξελιχθεί διαφορετικά. Ίσως συμβάλει πολύ η αιτία της παραγωγής του κάμπου, όπως προαναφέραμε, που μετά τον αναδασμό του 1968-70 προσφέρεται για την ανάπτυξη. Σε μεγάλο βαθμό έχει επίσης αναπτυχθεί και η πτηνοτροφία που αφ' ενός μεν ενισχύει οικονομικά την περιοχή και βοηθά στην ανάπτυξη, αφ΄ ετέρου δε επιβαρύνει και μολύνει το έδαφος και το όμορφο φυσικό περιβάλλον.
Το Χαροκόπι απλώνεται όμορφα στην πλαγιά του λόφου με δύο άλλους οικισμούς, τη Μπόγδη και τον Πλάτανο. Ξεκινά από τον "Κρεμαστό" (παλαιά τοπική ονομασία και φτάνει μέχρι πίσω χαμηλά στον Άραχθο ποταμό.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η καταπληκτική μορφής της ωραίας πέτρινης εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου, που είναι το στολίδι του χωριού μας. Χτίστηκε με έρανο των κατοίκων του Χαροκοπίου και του Πλατάνου το 1968. Υπήρχε πιο κάτω παλιά εκκλησία χωρίς τρούλο και καμπαναριό, που κατεδαφίστηκε το 1970.
(...συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου